ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ
Προετοιμασία του αυτοκινήτου για διακοπές

Πριν φύγετε για διακοπές θα πρέπει το αυτοκίνητο σας να είναι στην καλύτερη κατάσταση ώστε να είναι και οι διακοπές σας ευχάριστες χωρίς απρόοπτα και πάνω απ’ όλα ασφαλείς.

Αυτά που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας είναι απλά πράγματα.
  • Έλεγχος λαδιών στον κινητήρα: Σε ένα ίσιο μέρος χωρίς να έχουμε θέσει τον κινητήρα σε λειτουργία βγάζουμε το δείκτη λαδιού, τον σκουπίζουμε και τον ξαναβάζουμε στη θέση του. Τον βγάζουμε πάλι και βλέπουμε τη στάθμη που πρέπει να είναι στο άνω σημείο (έστω λίγες γραμμές πιο κάτω). Εάν θέλει να προσθέσουμε λάδι θα πρέπει να βάλουμε από το ίδιο λάδι που βάλαμε στην αλλαγή (καλό είναι να έχουμε ένα λίτρο στο πορτμπαγκάζ μαζί μας).
  • Έλεγχος ψυκτικού υγρού στο ψυγείο του αυτοκινήτου: Πάντα με κρύο κινητήρα κάνουμε έλεγχο στο δοχείο νερού μέχρι την ένδειξη του κατασκευαστή, όχι παραπάνω, γιατί θα έχουμε πίεση στο σύστημα με περαιτέρω ζημιά. Κάνουμε οπτικό έλεγχο του ιμάντα δυναμό και αντλίας νερού.
  • Ελέγχουμε τις πιέσεις των ελαστικών του αυτοκινήτου με ένα πιεσόμετρο, αν έχουμε ,αλλιώς πηγαίνουμε σε ένα συνεργείο ή ένα πρατήριο και κάνουμε τον έλεγχο πάντα βάση του πίνακα που έχει ο κατασκευαστής. Μη ξεχνάμε ότι με μικρότερη πίεση έχουμε μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμου μέχρι και 15% ενώ με  μεγαλύτερη πίεση δεν έχουμε καλή ευστάθεια, ούτε καλά φρένα. Ελέγχουμε το πέλμα των ελαστικών και αν είναι φθαρμένα τα αλλάζουμε άμεσα. Τα ίδια ισχύουν και για τη ρεζέρβα.
  • Τσεκ στα λάστιχα των υαλοκαθαριστήρων και στο υγρό πλύσης: Μπορεί μέσα στο καλοκαίρι να μη βρέξει αλλά αν συμβεί θα έχουμε πρόβλημα. ¶ρα αν είναι φθαρμένοι οι υαλοκαθαριστήρες τους αλλάζουμε χωρίς δεύτερη σκέψη.

Τι πρέπει να έχουμε μαζί μας.


 -   Την άδεια, το δίπλωμα, την ασφάλεια του αυτοκινήτου, πυροσβεστήρα, τρίγωνο, γιλέκο που φωσφορίζει, φαρμακείο με όλα τα απαραίτητα (να κάνουμε ένα έλεγχο μήπως κάποια έχουν λήξει και θέλουν ανανέωση).

 -  Κάνουμε έναν έλεγχο στα φώτα του αυτοκινήτου αν ανάβουν όλα αλλά και αν φέγγουν και σωστά γιατί ξέρουμε πόσο ενοχλητικά είναι τα φώτα των απέναντι όταν δεν είναι σωστά ρυθμισμένα. Καλό είναι να έχουμε ένα σετ με όλες τις λάμπες αλλά και όλα τα νούμερα των ασφαλειών (απαγορεύεται να βάζουμε μεγαλύτερη ασφάλεια σε περίπτωση που καεί κάποια γιατί σίγουρα έχουμε βραχυκύκλωμα και αν βάλουμε μεγαλύτερη θα κάνουμε πιο μεγάλη ζημιά).

  -  Τέλος ένα καλό καθάρισμα εξωτερικά αλλά και εσωτερικά επιβάλλεται πρώτον για να έχουμε καλή ορατότητα αλλά και γιατί μας ανεβάζει την ψυχολογία μας. Και τη στιγμή που ξεκινάμε για διακοπές είναι ό,τι καλύτερο.

Αν το ταξίδι μας είναι μεγάλο και κουραστικό επιβάλλεται μια επίσκεψη στο συνεργείο μας άσχετα αν το αυτοκίνητο θέλει σέρβις. Ο τεχνικός θα ελέγξει όλα τα σημεία του αυτοκινήτου και αναμφίβολα πέρα από την ασφάλεια θα μας γεμίσει και με σιγουριά.


Χρήσιμα tips για τον καθαρισμό

  • Χρησιμοποιείτε μια μπατονέτα για τους αεραγωγούς του αυτοκινήτου.
  • Τοποθετήστε ένα αποσμητικό στο εσωτερικό ούτως ώστε να προσδίδει ένα πιο ευχάριστο αέρα στην καμπίνα του αυτοκινήτου.
  • Καθαρίστε με ένα πανί ελαφρώς βρεγμένο τον κινητήρα. Αποφύγετε να ρίξετε νερό για να αποφύγουμε τυχόν βραχυκύκλωμα μιας και τα σημερινά αυτοκίνητα έχουν πολλά ηλεκτρονικά.
  • Μια παλιά οδοντόβουρτσα είναι ένα καλό εργαλείο καθαρισμού των ζαντών.
  • Έχουμε μαζί μας πάντα χαρτομάντηλα αλλά και υγρομάντηλα. Ένα ζεύγος γάντια σίγουρα θα χρειαστούν.
Φόρτωση...