ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ
Προετοιμασία του αυτοκινήτου για το χειμώνα

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΙΔ. ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ ΑΥΤ/ΤΩΝ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ

Προετοιμασία του αυτοκινήτου για τον χειμώνα

Σε κάθε αυτοκίνητο, εκτός από τον προγραμματισμένο έλεγχο που περνά, είναι απαραίτητο κάποιες χρονικές περιόδους να γίνεται και ένας προληπτικός έλεγχος. Μία τέτοια περίοδος είναι και ο χειμώνας όπου οι καιρικές συνθήκες δυσκολεύουν την οδήγηση και πολλές φορές την κάνουν επικίνδυνη. Ένας προληπτικός έλεγχος μπορεί να μας προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια και να μας βοηθήσει να αποφύγουμε απρόοπτα και ταλαιπωρία.

Τι πρέπει να ελέγχουμε κατά την περίοδο του χειμώνα και πριν ξεκινήσουμε κάποια χειμερινή απόδραση.

1. Ελαστικά: Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ελέγξουμε πριν ξεκινήσουμε οποιοδήποτε ταξίδι είναι η σωστή κατάσταση των ελαστικών του αυτοκινήτου (θα πρέπει το πέλμα να είναι μεγαλύτερο από 1,6 χιλ. που ορίζει ο ΚΟΚ), με τις σωστές πιέσεις. Αν κινηθούμε σε περιοχές με χιόνια, επιλέγουμε λάστιχα ειδικού τύπου (Μ+S – παντός καιρού ή ειδικού χιονιού). Πρέπει να αλλάζουμε τα λάστιχα κάθε 4 ή 5 χρόνια.

2. Μπαταρία: Βασικός είναι ο έλεγχος της μπαταρίας (το ειδικό βάρος ηλεκτρολύτη στο συνεργείο σας αν είναι ανοιχτού τύπου) ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα το πρωί που θα θελήσετε να βάλετε μπροστά το αυτοκίνητο. Αν αμφιβάλλετε για την μπαταρία αλλάξτε την γιατί είναι μια από τις βασικότερες αιτίες ακινητοποίησης του αυτοκινήτου.

3. Σύστημα ψύξης κινητήρα: Ελέγχουμε για το αν έχουμε αντιψυκτικό/αντιθερμικό για την προφύλαξη του κινητήρα στις χαμηλές θερμοκρασίες και κάνουμε πλήρη έλεγχο του συστήματος (ιμάντες, σφικτήρες, κ.α.). Επίσης, ελέγχουμε το σύστημα θέρμανσης/εξαερισμού.

4. Φώτα: Τα ρυθμίζουμε σωστά ώστε και εμείς να βλέπουμε καλά αλλά και να μην ενοχλούν τους απέναντί μας. Αν κινηθούμε σε περιοχές με ομίχλη είναι απαραίτητη η τοποθέτηση προβολέων ομίχλης.

5. Υαλοκαθαριστήρες: Τους ελέγχουμε για να δούμε αν καθαρίζουν καλά. Αν όχι αλλάζουμε τα λάστιχά τους. Ελέγχουμε επίσης αν στο δοχείο πλυστικού υγρού υπάρχει αντιψυκτικό.

6. Αλυσίδες χιονιού: Τις έχουμε πάντα μαζί μας σε κάθε χειμερινή απόδραση γιατί δεν ξέρουμε τι καιρό θα βρούμε στη διαδρομή μας.

7. Εργαλεία: Καλό είναι να έχουμε μαζί μας όλα τα απαραίτητα εργαλεία που θα μας βοηθήσουν σε μία ώρα ανάγκης όπως φακό, τρίγωνο, γιλέκο, καλώδια για ρεύμα στην μπαταρία, σχοινί ρυμούλκησης, ένα ζεύγος γάντια κ.α.

Και δεν ξεχνάμε ότι ΟΛΟΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΦΟΡΑΜΕ ΠΑΝΤΑ ΖΩΝΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ.

Ο σύλλογός μας σας εύχεται καλό χειμώνα.

Φόρτωση...